Vietnamská kuchyně

Ve vietnamské kuchyni je z velké části zastoupena zelenina, ovoce, bylinky, rýže a maso. Tradiční vietnamská jídla jsou pestrá, výrazná s poměrně nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem sacharidů. Je potřeba počítat s tím, že stravování je pro Vietnamce velmi důležitou každodenní událostí. Během jídel se setkávají s ostatními členy rodiny, s nimiž probírají ty nejdůležitější otázky na pořadu dne.

Základní suroviny vietnamské kuchyně

Mezi základní suroviny vietnamské kuchyně patří rýže a rybí omáčka. Také čerstvá zelenina, ovoce a bylinky s kořením jsou samozřejmostí.

Nejznámější vietnamská jídla

Mezi nejznámější vietnamská jídla patří rýže (Com), nudle (Bun) na několik způsobů, vše s bohatou přílohou zeleniny, rolky, závitky (Banh cuon, Goi cuon, Nem cuon, Nem ran) se zeleninou či jinou přílohou, masová jídla Bun Cha – (grilované maso s nudlemi a zeleninou), Bo kho (dušené hovězí se zeleninou a nudlemi), vietnamské bagety Banh Mi, rýžový lepkavý koláč Banh Chung a rýžové koláčky Banh beo, vietnamský salát Goi (kuřecí, vegetariánský, krevetový…) nebo placičky Bahn xeo.

  • Velmi oblíbené jsou pouliční venkovní levné restaurace. Sedí se na miniaturních nízkých židličkách u nízkých stolečků. Při příchodu stačí ukázat na požadované jídlo a přitom také dojednat cenu.

Hovězí polévka

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie