Lehká, svěží a nesmírně pestrá – taková je vietnamská kuchyně. Patří k nejzdravějším na světě, protože se v ní klade důraz na čerstvost surovin, velké množství zeleniny a bylinek a také na vyváženost chutí. Vietnamská jídla se drží filozofie pěti prvků – slané, sladké, kyselé, hořké a pálivé – které se v každém pokrmu snaží dosáhnout dokonalé harmonie.
Rýže je srdcem vietnamské kuchyně a objevuje se ve všech podobách – od nudlí přes rýžový papír na závitky až po lepkavou rýži. Nezastupitelnou roli hrají i bylinky, například koriandr nebo citronová tráva, které dodávají jídlům nezaměnitelnou svěžest.
Typická je také rybí omáčka nuoc mam, která se používá jako koření, dip i základ pro různé marinády. Maso, nejčastěji kuřecí, vepřové a hovězí, doplňují mořské plody, zelenina a někdy i arašídy.
Každá část Vietnamu nabízí jiný kulinářský zážitek. Na severu dominují jemnější chutě a méně koření, nejznámějším pokrmem je zde polévka pho. Střední Vietnam, zejména okolí císařského města Hue, je známý pikantnějšími recepty a bohatě zdobenými pokrmy. Na jihu se do jídel více používá kokosové mléko a tropické ovoce, chutě jsou sladší a porce větší – což odráží i vliv sousední Kambodže a francouzské koloniální minulosti.
Polévka je pro Vietnamce jídlem dne prakticky kdykoliv – ráno, v poledne i večer. Nejslavnější z nich je Phở, vývar z hovězího či kuřecího masa s rýžovými nudlemi, bylinkami a limetkou, který se stal symbolem celé země. Z centrálního Vietnamu pochází pikantní Bún bò Huế, připravovaná s hovězím masem, citronovou trávou a chilli. Na jihu se podává Canh chua, lehce nakyslá rybí polévka s ananasem a tamarindem.
Vietnam nabízí stovky tradičních pokrmů, ale několik z nich si získalo celosvětovou proslulost. Vedle polévky pho patří mezi nejznámější i Bún chả, tedy grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, bylinkami a pikantní omáčkou. Tento pokrm proslavila i návštěva Baracka Obamy v Hanoji, kde si jej vychutnal po boku slavného šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina.
Velkou ikonou je také Bánh mì – křupavá francouzská bageta plněná masem, paštikou, čerstvou zeleninou a bylinkami. Díky kolonialní minulosti se do Vietnamu dostalo pečivo, které se tu proměnilo v jedinečnou streetfoodovou pochoutku.
Oblíbené jsou i Cao lầu z města Hoi An – nudle servírované s vepřovým masem, čerstvými bylinkami a křupavými rýžovými plátky. A nesmíme zapomenout ani na Gỏi cuốn, lehké čerstvé závitky v rýžovém papíru, které si získaly popularitu i mimo Asii.
Tato jídla dnes patří k vizitkám vietnamské gastronomie. Každé z nich ukazuje jinou tvář kuchyně – od svěžesti a lehkosti až po hutnost a pikantní tóny. Pro cestovatele jsou ideálním průvodcem k ochutnání celé kulinářské tradice země.
Vietnam je rájem street foodu. U stánků a malých bister narazíte na vůni grilovaného masa, čerstvě upečených baget a smažených závitků. Neodolatelný je již zmíněný pokrm Bánh mì, ale také Bánh xèo, křupavé rýžové palačinky s krevetami, Gỏi cuốn, lehké čerstvé závitky v rýžovém papíru, které se namáčejí do omáčky z arašídů či rybí omáčky, a v neposlední řadě smažená verze závitků, tzv. Nem rán.
Sladkou tečkou může být dezertní polévka chè, připravovaná z fazolí, želé a kokosového mléka, rýžový lepkavý koláč Bánh chưng nebo rýžové koláčky Bánh Beo . Velkou roli hraje i čerstvé ovoce – mango, liči, dračí ovoce nebo méně známý durian, který má výraznou vůni, ale překvapivě jemnou chuť. Mezi nápoji nelze nezmínit vietnamskou kávu, připravovanou pomocí filtru phin. S kapkou kondenzovaného mléka a ledem vzniká legendární ca phe sua da, nápoj, bez kterého si místní neumí představit horký den.
Ve Vietnamu není jídlo jen o nasycení, ale také o setkávání a sdílení. Pokrmy se servírují doprostřed stolu a každý si nabírá podle chuti. Plastové stoličky u pouličních stánků se staly ikonou, stejně jako srkání polévky, které se považuje za pochvalu kuchaři. Jíst ve Vietnamu znamená být součástí místního života – ať už jde o rodinnou večeři, nebo misku polévky u stánku v Hanoji.
Nebojte se ochutnávat jídlo na ulici – bývá čerstvé a velmi chutné. Dávejte si ale pozor na led v nápojích a pijte raději jen balenou vodu. Ceny jsou příznivé: miska Phở vás vyjde často na pár desítek korun. Vietnamská kuchyně tak není jen gastronomickým zážitkem, ale i dostupnou cestou, jak poznat duši celé země.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2025 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT