Vietnamská kuchyně

Lehká, svěží a nesmírně pestrá – taková je vietnamská kuchyně. Patří k nejzdravějším na světě, protože se v ní klade důraz na čerstvost surovin, velké množství zeleniny a bylinek a také na vyváženost chutí. Vietnamská jídla se drží filozofie pěti prvků – slané, sladké, kyselé, hořké a pálivé – které se v každém pokrmu snaží dosáhnout dokonalé harmonie.

Základní suroviny vietnamské kuchyně

Rýže je srdcem vietnamské kuchyně a objevuje se ve všech podobách – od nudlí přes rýžový papír na závitky až po lepkavou rýži. Nezastupitelnou roli hrají i bylinky, například koriandr nebo citronová tráva, které dodávají jídlům nezaměnitelnou svěžest.

Typická je také rybí omáčka nuoc mam, která se používá jako koření, dip i základ pro různé marinády. Maso, nejčastěji kuřecí, vepřové a hovězí, doplňují mořské plody, zelenina a někdy i arašídy.

Regionální rozdíly

Každá část Vietnamu nabízí jiný kulinářský zážitek. Na severu dominují jemnější chutě a méně koření, nejznámějším pokrmem je zde polévka pho. Střední Vietnam, zejména okolí císařského města Hue, je známý pikantnějšími recepty a bohatě zdobenými pokrmy. Na jihu se do jídel více používá kokosové mléko a tropické ovoce, chutě jsou sladší a porce větší – což odráží i vliv sousední Kambodže a francouzské koloniální minulosti.

Polévky: Základ vietnamské kuchyně

Polévka je pro Vietnamce jídlem dne prakticky kdykoliv – ráno, v poledne i večer. Nejslavnější z nich je Phở, vývar z hovězího či kuřecího masa s rýžovými nudlemi, bylinkami a limetkou, který se stal symbolem celé země. Z centrálního Vietnamu pochází pikantní Bún bò Huế, připravovaná s hovězím masem, citronovou trávou a chilli. Na jihu se podává Canh chua, lehce nakyslá rybí polévka s ananasem a tamarindem.

Vietnamská polévka Pho Bo

Nejznámější vietnamská jídla

Vietnam nabízí stovky tradičních pokrmů, ale několik z nich si získalo celosvětovou proslulost. Vedle polévky pho patří mezi nejznámější i Bún chả, tedy grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, bylinkami a pikantní omáčkou. Tento pokrm proslavila i návštěva Baracka Obamy v Hanoji, kde si jej vychutnal po boku slavného šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina.

Velkou ikonou je také Bánh mì – křupavá francouzská bageta plněná masem, paštikou, čerstvou zeleninou a bylinkami. Díky kolonialní minulosti se do Vietnamu dostalo pečivo, které se tu proměnilo v jedinečnou streetfoodovou pochoutku.

Vietnamská bageta Banh mi

Oblíbené jsou i Cao lầu z města Hoi An – nudle servírované s vepřovým masem, čerstvými bylinkami a křupavými rýžovými plátky. A nesmíme zapomenout ani na Gỏi cuốn, lehké čerstvé závitky v rýžovém papíru, které si získaly popularitu i mimo Asii.

Tato jídla dnes patří k vizitkám vietnamské gastronomie. Každé z nich ukazuje jinou tvář kuchyně – od svěžesti a lehkosti až po hutnost a pikantní tóny. Pro cestovatele jsou ideálním průvodcem k ochutnání celé kulinářské tradice země.

Pouliční jídlo a závitky

Vietnam je rájem street foodu. U stánků a malých bister narazíte na vůni grilovaného masa, čerstvě upečených baget a smažených závitků. Neodolatelný je již zmíněný pokrm Bánh mì, ale také Bánh xèo, křupavé rýžové palačinky s krevetami, Gỏi cuốn, lehké čerstvé závitky v rýžovém papíru, které se namáčejí do omáčky z arašídů či rybí omáčky, a v neposlední řadě smažená verze závitků, tzv. Nem rán.

Vietnamské závitky z rýžového papíru Gỏi cuốn

Dezerty, ovoce a nápoje

Sladkou tečkou může být dezertní polévka chè, připravovaná z fazolí, želé a kokosového mléka, rýžový lepkavý koláč Bánh chưng nebo rýžové koláčky Bánh Beo . Velkou roli hraje i čerstvé ovoce – mango, liči, dračí ovoce nebo méně známý durian, který má výraznou vůni, ale překvapivě jemnou chuť. Mezi nápoji nelze nezmínit vietnamskou kávu, připravovanou pomocí filtru phin. S kapkou kondenzovaného mléka a ledem vzniká legendární ca phe sua da, nápoj, bez kterého si místní neumí představit horký den.

Vietnamský rýžový lepkavý koláč Bánh chưng

Jídlo jako kulturní zážitek

Ve Vietnamu není jídlo jen o nasycení, ale také o setkávání a sdílení. Pokrmy se servírují doprostřed stolu a každý si nabírá podle chuti. Plastové stoličky u pouličních stánků se staly ikonou, stejně jako srkání polévky, které se považuje za pochvalu kuchaři. Jíst ve Vietnamu znamená být součástí místního života – ať už jde o rodinnou večeři, nebo misku polévky u stánku v Hanoji.

Praktické rady pro cestovatele

Nebojte se ochutnávat jídlo na ulici – bývá čerstvé a velmi chutné. Dávejte si ale pozor na led v nápojích a pijte raději jen balenou vodu. Ceny jsou příznivé: miska Phở vás vyjde často na pár desítek korun. Vietnamská kuchyně tak není jen gastronomickým zážitkem, ale i dostupnou cestou, jak poznat duši celé země.

 

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie