Brazilská kuchyně

Brazilská kuchyně je stejně rozmanitá jako celá země – mísí se v ní evropské, africké, indiánské i asijské vlivy. Typická jsou výrazná, sytá jídla, spousta rýže a fazolí, maniok (cassava), čerstvé ryby a mořské plody na pobřeží a tropické ovoce na všechny způsoby. Zážitkem není jen samotné jídlo, ale i prostředí – hlučné rodinné obědy, vůně grilu a plné talíře v churrascarii.

Kde a jak se najíst v Brazílii

V Brazílii se dá najíst velmi dobře i levně – od pouličních stánků až po špičkové restaurace. Kohoutkovou vodu se obecně nedoporučuje pít, vhodnější je balená voda. U ledu v nápojích, syrových salátů a jídla z pouličních stánků je dobré sledovat čistotu a obrat místa – čím větší provoz, tím obvykle bezpečnější.

Churrascaria (rodízio)

Typická brazilská „masová“ restaurace, kde zaplatíte pevnou cenu a číšníci vám nosí různé druhy masa a masových specialit přímo ke stolu, dokud máte chuť. K tomu bývá bohatý salátový a přílohový bufet.

 Z grilovaných specialit Brazilci milují kuře, hovězí nebo vepřové, které je nasolené a pomalu připravované na otevřeném grilu.

Typická brazilská masová restaurace Churrascaria

Restaurace „na váhu“ (por kilo)

Velmi rozšířený způsob stravování – sami si nandáte, co chcete, a u pokladny zaplatíte podle hmotnosti talíře. Skvělé, když chcete ochutnat více jídel najednou.

Pouliční jídlo

Na ulici narazíte na smažené taštičky pastel, sýrové bochánky pão de queijo, tapiokové placky, grilované špízy i čerstvé ovoce. Stačí vybrat stánek, kde je živo a jídlo se rychle točí.

Pouliční stánek s jídlem v Brazílii

Typická brazilská jídla: Co určitě ochutnat

Feijoada

Národní jídlo Brazílie – hutný guláš z černých fazolí a různých druhů vepřového a hovězího masa. Podává se obvykle s rýží, farofou (opražená manioková mouka), dušenou kapustou a plátky pomeranče.

Národní jídlo Brazílie - Feijoada

Arroz e feijão

Klasický každodenní základ: rýže s fazolemi. Často tvoří přílohu k masu či rybě a na brazilském stole se objevuje mnohem častěji než brambory. 

Churrasco

Brazilské barbecue – různé druhy masa (zejména hovězí, včetně populárního řezu „picanha“) grilované na špízech. Typické je hlavně pro jih a jihovýchod, ale dnes se jí po celé zemi. 

Brazilské barbecue Churrasco

Moqueca

Tradiční rybí nebo mořská „polévka–ragú“, typická zejména pro oblast Bahie a Espírito Santo. Připravuje se z ryb či krevet s rajčaty, cibulí, bylinkami, někdy s kokosovým mlékem a palmolejem a podává se s rýží.

Dezerty a sladkosti

Brazilci mají rádi sladké a po hlavním jídle často následuje sobremesa – dezert nebo alespoň káva.

Brigadeiro

Nejznámější brazilská sladkost – malé čokoládové „kuličky“ z kondenzovaného mléka, kakaa a másla obalené v čokoládových posypkách. Nechybí na narozeninách, svatbách ani rodinných oslavách. 

Časté jsou i různé druhy čerstvého či konzervovaného ovoce, pudinky, flan, dorty, zmrzlina a açaí v misce (rozmixovaná dužina plodů açaí s ovocem, müsli či ořechy).

Nejznámější brazilská sladkost - Brigadeiro

Nápoje: káva, džusy, guarana a caipirinha

Káva

Brazílie patří mezi největší producenty kávy na světě a káva je tu doslova národní záležitostí. Pije se celý den, nejčastěji jako malý silný „cafezinho“, často výrazně oslazený. Brazilskou kávu byste při návštěvě země určitě neměli vynechat.

Guarana a ovocné šťávy (sucos)

Velmi oblíbené jsou nápoje z guarany – zejména limonády typu Guaraná Antarctica, které jsou v Brazílii běžné a populární asi jako u nás klasické kolové limonády. Stejně rozšířené jsou čerstvé ovocné šťávy sucos, připravované z marakuje, papáji, ananasu, manga, pomeranče, limetky, ale i mrkve či avokáda – často přímo před vámi v barech „suco bar“.

Caldo de cana a água de coco

Na ulici nebo trzích můžete ochutnat caldo de cana – šťávu z cukrové třtiny, lisovanou přímo z čerstvých stébel, obvykle podávanou s ledem. Velmi oblíbená je také água de coco, čerstvá kokosová voda servírovaná přímo v zeleném kokosu; prodejce kokos nařízne, vloží brčko a máte dokonalý osvěžující nápoj.

Água de coco - čerstvá kokosová voda servírovaná přímo v zeleném kokosu

Pivo a cachaça

Brazilci mají rádi i pivo, nejznámější značky jsou například Brahma, Antarctica, Skol nebo Bohemia. Typickým místním destilátem je cachaça (někdy nazývaná pinga nebo aguardente) – třtinový alkohol různé kvality a síly, vyráběný po celé zemi a prodávaný v mnoha značkách.

Caipirinha a další koktejly

Neoficiálním národním drinkem je caipirinha složená z cachaçi, čerstvé limetky, cukru a ledu. Existují i její varianty, například caipiroska, kde je cachaça nahrazena vodkou, nebo ovocné verze s marakujou, jahodami či dalšími druhy ovoce.

Caipirinha - národní drink Brazílie

Regionální speciality

Brazilská kuchyně se výrazně liší region od regionu.

Bahia a severovýchod

Kuchyně v oblasti Bahie a severovýchodu má silné africké kořeny a často využívá kokosové mléko, palmový olej dendê a pálivé papričky malagueta. Typickým pokrmem je již zmíněná moqueca – rybí nebo mořské ragú právě z těchto surovin, doplněné rajčaty, cibulí a bylinkami, podávané s rýží a farofou. 

Moqueca - tradiční rybí nebo mořská „polévka–ragú“ v Brazílii

Amazonie a sever

V Amazonii tvoří základ jídelníčku sladkovodní ryby, maniok (cassava), fazole a exotické ovoce. Časté jsou různé rybí polévky a dušená jídla, například caldeirada z místních druhů ryb, a pokrmy z tambaqui či pirarucu. Oblíbené jsou také pokrmy a nápoje z plodů açaí, které se často podávají jako osvěžující miska s ovocem a vločkami. 

Jihovýchod (Rio, São Paulo, Minas Gerais)

V jihovýchodní Brazílii se kromě celonárodní feijoady setkáte i s regionálními specialitami, jako je frango ao molho pardo – kuře v „hnědé omáčce“ připravované tradičně z kuřecí krve, vývaru a koření, oblíbené zejména v Minas Gerais, ale rozšířené po celém jihovýchodě. Podává se většinou s rýží, bramborami a farofou. 

Jih Brazílie

Na jihu země je velmi znát vliv italské a německé kuchyně, ať už v podobě těstovin, uzenin nebo pečiva. Typickým nápojem je zde chimarrão (mate) z byliny erva-mate, který k regionu přinesli původní obyvatelé Guaraní a který je stejně populární také v Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Pije se tradičně z kalabasy kovovou trubičkou (bombilla) a často se sdílí v kruhu rodiny či přátel.

Chimarrão - typický nápoj z byliny erva-mate z jižní Brazílie

Tipy pro cestovatele

Nebojte se ochutnávat – brazilská kuchyně je pestrá a překvapivě přívětivá i pro ty, kteří nemají rádi extrémně pálivé jídlo.

Počítejte ale s tím, že porce bývají velké a jídla poměrně sytá, proto se často vyplatí je sdílet. Vyzkoušejte alespoň jednou feijoadu, churrasco, místní pouliční snacky a dejte si k tomu čerstvý džus nebo caipirinhu – je to ta nejlepší cesta, jak Brazílii opravdu „ochutnat“.

 

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie