Brazilská kuchyně je stejně rozmanitá jako celá země – mísí se v ní evropské, africké, indiánské i asijské vlivy. Typická jsou výrazná, sytá jídla, spousta rýže a fazolí, maniok (cassava), čerstvé ryby a mořské plody na pobřeží a tropické ovoce na všechny způsoby. Zážitkem není jen samotné jídlo, ale i prostředí – hlučné rodinné obědy, vůně grilu a plné talíře v churrascarii.
V Brazílii se dá najíst velmi dobře i levně – od pouličních stánků až po špičkové restaurace. Kohoutkovou vodu se obecně nedoporučuje pít, vhodnější je balená voda. U ledu v nápojích, syrových salátů a jídla z pouličních stánků je dobré sledovat čistotu a obrat místa – čím větší provoz, tím obvykle bezpečnější.
Typická brazilská „masová“ restaurace, kde zaplatíte pevnou cenu a číšníci vám nosí různé druhy masa a masových specialit přímo ke stolu, dokud máte chuť. K tomu bývá bohatý salátový a přílohový bufet.
Z grilovaných specialit Brazilci milují kuře, hovězí nebo vepřové, které je nasolené a pomalu připravované na otevřeném grilu.

Velmi rozšířený způsob stravování – sami si nandáte, co chcete, a u pokladny zaplatíte podle hmotnosti talíře. Skvělé, když chcete ochutnat více jídel najednou.
Na ulici narazíte na smažené taštičky pastel, sýrové bochánky pão de queijo, tapiokové placky, grilované špízy i čerstvé ovoce. Stačí vybrat stánek, kde je živo a jídlo se rychle točí.

Národní jídlo Brazílie – hutný guláš z černých fazolí a různých druhů vepřového a hovězího masa. Podává se obvykle s rýží, farofou (opražená manioková mouka), dušenou kapustou a plátky pomeranče.

Klasický každodenní základ: rýže s fazolemi. Často tvoří přílohu k masu či rybě a na brazilském stole se objevuje mnohem častěji než brambory.
Brazilské barbecue – různé druhy masa (zejména hovězí, včetně populárního řezu „picanha“) grilované na špízech. Typické je hlavně pro jih a jihovýchod, ale dnes se jí po celé zemi.

Tradiční rybí nebo mořská „polévka–ragú“, typická zejména pro oblast Bahie a Espírito Santo. Připravuje se z ryb či krevet s rajčaty, cibulí, bylinkami, někdy s kokosovým mlékem a palmolejem a podává se s rýží.
Brazilci mají rádi sladké a po hlavním jídle často následuje sobremesa – dezert nebo alespoň káva.
Nejznámější brazilská sladkost – malé čokoládové „kuličky“ z kondenzovaného mléka, kakaa a másla obalené v čokoládových posypkách. Nechybí na narozeninách, svatbách ani rodinných oslavách.
Časté jsou i různé druhy čerstvého či konzervovaného ovoce, pudinky, flan, dorty, zmrzlina a açaí v misce (rozmixovaná dužina plodů açaí s ovocem, müsli či ořechy).

Brazílie patří mezi největší producenty kávy na světě a káva je tu doslova národní záležitostí. Pije se celý den, nejčastěji jako malý silný „cafezinho“, často výrazně oslazený. Brazilskou kávu byste při návštěvě země určitě neměli vynechat.
Velmi oblíbené jsou nápoje z guarany – zejména limonády typu Guaraná Antarctica, které jsou v Brazílii běžné a populární asi jako u nás klasické kolové limonády. Stejně rozšířené jsou čerstvé ovocné šťávy sucos, připravované z marakuje, papáji, ananasu, manga, pomeranče, limetky, ale i mrkve či avokáda – často přímo před vámi v barech „suco bar“.
Na ulici nebo trzích můžete ochutnat caldo de cana – šťávu z cukrové třtiny, lisovanou přímo z čerstvých stébel, obvykle podávanou s ledem. Velmi oblíbená je také água de coco, čerstvá kokosová voda servírovaná přímo v zeleném kokosu; prodejce kokos nařízne, vloží brčko a máte dokonalý osvěžující nápoj.

Brazilci mají rádi i pivo, nejznámější značky jsou například Brahma, Antarctica, Skol nebo Bohemia. Typickým místním destilátem je cachaça (někdy nazývaná pinga nebo aguardente) – třtinový alkohol různé kvality a síly, vyráběný po celé zemi a prodávaný v mnoha značkách.
Neoficiálním národním drinkem je caipirinha složená z cachaçi, čerstvé limetky, cukru a ledu. Existují i její varianty, například caipiroska, kde je cachaça nahrazena vodkou, nebo ovocné verze s marakujou, jahodami či dalšími druhy ovoce.

Brazilská kuchyně se výrazně liší region od regionu.
Kuchyně v oblasti Bahie a severovýchodu má silné africké kořeny a často využívá kokosové mléko, palmový olej dendê a pálivé papričky malagueta. Typickým pokrmem je již zmíněná moqueca – rybí nebo mořské ragú právě z těchto surovin, doplněné rajčaty, cibulí a bylinkami, podávané s rýží a farofou.

V Amazonii tvoří základ jídelníčku sladkovodní ryby, maniok (cassava), fazole a exotické ovoce. Časté jsou různé rybí polévky a dušená jídla, například caldeirada z místních druhů ryb, a pokrmy z tambaqui či pirarucu. Oblíbené jsou také pokrmy a nápoje z plodů açaí, které se často podávají jako osvěžující miska s ovocem a vločkami.
V jihovýchodní Brazílii se kromě celonárodní feijoady setkáte i s regionálními specialitami, jako je frango ao molho pardo – kuře v „hnědé omáčce“ připravované tradičně z kuřecí krve, vývaru a koření, oblíbené zejména v Minas Gerais, ale rozšířené po celém jihovýchodě. Podává se většinou s rýží, bramborami a farofou.
Na jihu země je velmi znát vliv italské a německé kuchyně, ať už v podobě těstovin, uzenin nebo pečiva. Typickým nápojem je zde chimarrão (mate) z byliny erva-mate, který k regionu přinesli původní obyvatelé Guaraní a který je stejně populární také v Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Pije se tradičně z kalabasy kovovou trubičkou (bombilla) a často se sdílí v kruhu rodiny či přátel.

Nebojte se ochutnávat – brazilská kuchyně je pestrá a překvapivě přívětivá i pro ty, kteří nemají rádi extrémně pálivé jídlo.
Počítejte ale s tím, že porce bývají velké a jídla poměrně sytá, proto se často vyplatí je sdílet. Vyzkoušejte alespoň jednou feijoadu, churrasco, místní pouliční snacky a dejte si k tomu čerstvý džus nebo caipirinhu – je to ta nejlepší cesta, jak Brazílii opravdu „ochutnat“.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2025 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT