Čínská kuchyně

Čínská kuchyně je jednou z nejstarších a nejrozmanitějších na světě. Číňané nevnímají jídlo jen jako prostředek k nasycení – je to akt společenský, kulturní i duchovní.

Každé jídlo je kombinací pěti základních chutí: sladké, kyselé, hořké, pálivé a slané – a správná harmonie mezi nimi je klíčem ke kulinářskému zážitku.

Dobré jídlo a pití zkrátka charakterizují Čínu v každou denní i noční dobu.

Regionální kuchyně Číny

Čína je obrovská země a každá její oblast nabízí jedinečné chutě, suroviny i kulinářské techniky, které dohromady tvoří pestrou mozaiku čínské gastronomie.

Pekingská kuchyně

Pekingská kuchyně vychází z tradice císařského dvora a je známá svou precizností, důrazem na vzhled pokrmů a vyváženost chutí. Používá kvalitní suroviny, jako je kachní maso, česnek, zázvor či sójová omáčka. Slavnou specialitou je křupavá kachna po pekingsku.

Pekingská kachna servírovaná na plátky

Sečuánská kuchyně

Sečuánská kuchyně patří k nejvýraznějším a nejpálivějším v celé Číně. Je typická použitím chilli papriček a sečuánského pepře, který způsobuje typický „brnivý“ pocit na jazyku. Chutě jsou intenzivní, bohaté a často kombinují sladké, kyselé i slané tóny v jednom pokrmu, například v oblíbeném mapo tofu nebo kung pao kuřeti.

Kantonská kuchyně

Kantonská kuchyně je naopak jemnější a lehčí. Klade důraz na čerstvost surovin, přirozenou chuť masa či ryb a šetrné způsoby přípravy, jako je vaření v páře nebo rychlé restování. Velmi oblíbené jsou zde tzv. dim sum – malé pokrmy podávané v bambusových košících.

Kantonská kuchyně - dim sum

Šanghajská kuchyně

Šanghajská kuchyně je známá svými sladko-slanými kombinacemi a častým použitím karamelizovaných omáček a rýžového vína. Typické je dušení masa v tmavé sójové omáčce s cukrem. Oblíbeným pokrmem je černé vepřové, pomalu dušené v sójové omáčce.

Základní suroviny čínské kuchyně

Mezi základní suroviny patří rýže, nudle, zelenina, vejce, ryby, tofu a maso. Pochutnat si tady můžete na nespočtu nudlí upravených na stovky způsobů, což ostatně platí také o rýži. V jídle nesmí chybět bambusové výhonky, pasta z černých bobů, pepř sečuánský, šalotka, zázvor nebo rýžové víno.

Známé čínské pokrmy

Mezi nejznámější čínské pokrmy patří zejména následující:

  • Kachna po pekingsku – křupavá kůže, palačinky, jarní cibulka
  • Kung pao – kuřecí maso s arašídy, papričkami a omáčkou
  • Wonton polévka – lehký vývar s plněnými taštičkami
  • Dim sum – malé porce slaných i sladkých dobrot, podávané v bambusových košících
  • Čínské nudle – smažené, vařené i podávané ve vývaru
  • Mapo tofu – tofu s mletým masem v pikantní omáčce

Ilustrační obrázek čínské kuchyně

Kultura stolování

V Číně se jí hůlkami, a jídlo se většinou sdílí. Na stole se často objevuje několik různých pokrmů, které se servírují najednou doprostřed. Každý si z nich nabírá trochu do své misky s rýží. Při jídle platí určitá pravidla etikety – například nebodat hůlkami do jídla nebo je nestavět do rýže svisle, což připomíná pohřební rituály.

Oblíbené nápoje v Číně

Opomenout samozřejmě nesmíme ani nápoje, které se v Číně běžně konzumují.

Nikoho asi nepřekvapí, že tím nejoblíbenějším nápojem v Číně je čínský čaj s bohatým výběrem druhů - od čaje černého, přes nefermentovaný, příjemně aromatický čaj zelený až po čaje z magnoliových nebo jasmínových nebo květů a mírně fermentovaný wu-lung (wulong). Čaje se pijí většinou "holé" bez dalších přísad typu cukr atp.

Z dalších nápojů stojí za zmínku především:

  • Baijiu - tradiční a velmi silný (40-60 %) čínský destilát, který se pije při různých slavnostech, oslavách a obchodních jednáních.
  • Čínské pivo - milovníci piva zajisté ocení zlatavý mok z Čching-taa, pivo německého původu, jehož důležitou složku tvoří pramenitá lao-šanská voda. 
  • Čínské víno - víno pijí Číňané už tisíce let; znalci si nemohou vynachválit především bílá a červená vína ze Šanghaje nebo suché bílé víno z Jen-tchaje (Yantai).

Co ochutnat a na co si dát pozor?

Zkuste i pokrmy, které se běžně v Evropě neservírují – například želé z černých vajec, medúzy nebo kuřecí pařátky. Nebojte se, místní je milují!

Pozor ale na pálivost některých jídel (zejména v Sečuánu) a na pouliční stánky – i když jsou lákavé, dbejte na hygienu. Voda z kohoutku není pitná, vždy pijte balenou.

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie